Manuals

Дугмићи и друге контроле

У зависности од подешавања видите или алатни пулт или траку са мени дугмићима. Сви дугмићи приказују облачиће који објашњавају њихову функцију када прелетите мишем преко њих.

Са леве стране прозора је локатор пулт. Он омогућава брз визуални преглед где леже измене унутар фајла. Пулт има три колоне. Лева колона се односи на леви панел, десна колона на десни панел, централна колона на доњи панел (ако је присутан). У један-панел прегледу само се лева колона користи. Локатор пулт се такође може користити као пулт премотавања да премотава све прозоре симултано.

Ако двоструко кликнете на реч онда свако појављивање те речи биће осветљено кроз документ, оба на главном панелу и локатор панелу. Двоструки клик на реч поново за уклањање осветљавања.

Ако кликнете на леву маргину, или ако троструко кликнете у оквиру линије, цела линија ће бити селектована.

Испод доњег прозора је статусна табла. Она приказује број линија додатих и обрисаних у Њихов и Мој, и број нерешених конфликата који су преостали.

Статусна табла такође садржи комбо бокс контроле које индицирају како се фајловима рукује и како се третирају:

Кодирање

Кодирање одређује како се карактери у прегледима унети/сачувани и приказани. Најчешће кодирање на енглеском је АСЦИИ (што значи локално кодирање ОС језика), али можете то изменити да буде УТФ8, УТФ16ЛЕ, УТФ16БЕ, УТФ32ЛЕ и УТФ32БЕ, све са или без бајт редоследа марке (БОМ).

Завршетак линија

Најчепћи завршетак линија у Виндоусу је ЦРЛФ али можете мењати завршетак линија у што год хоћете. Приметите да ако промените завршетак линија онда сви завшеци линија у целом фајлу биће промењени, чак и ако се унесу завршеци линија који нису исти.

Табови

Опција на врху менија комбо бокса означава да ли ће се табови или размаци убацити када притиснете таб тастер. Опција паметан таб карактер, ако је омогућена, користи један алгоритам да одреди који је боље користити.

Таб величина одређује колико размак карактера се убацује када уређујете и притснете таб карактер, или колико карактера је следећа реч удаљена када је таб карактер примећен.

TortoiseSVN homepage