Поглавље 2. Основни Контрола-Верзија Концепти

Садржај

Спремиште
Модели верзионисања
Проблем Фајл-Дељења
Закључај-Мењај-Откључај решење
Копирај-Мењај-Стопи решење
Шта Субверзија ради?
Субверзија у акција
Радна копија
УРЛ спремишта
Ревизије
Како радна копија прати спремиште
Закључак

Ово поглавље је мало измењена верзија истог поглавља у Субверзионој књизи. Онлајн верзија Субверзионе књиге је доступна овде:http://svnbook.red-bean.com/.

Ово поглавље је кратак, необавезан увод у Субверзију. Ако сте нови у контроли верзија, ово поглавље је сигурно за вас. Почињемо дискусијом о општем концепту контроле верзија, рад нас води у специфичне идеје унутар Субверзије, и приказује неке једноставне примере Субверзије при коришћењу.

Упркос томе што примере у овом поглављу приказују људи који деле колекције изворног кода програма, имајте на уму да Субверзија може управљати било којом врстом колекција фајлова - није ограничена на помоћ компјутерским програмерима.

Спремиште

Субверзија је централизован систем за дељење информција. У сржи је спремиште, које је централно стовариште података. Спремиште смешта информације у облику фајлсистем стабла - типична хијерархија фајлова и фолдера. Било који број клијената спаја се на спремиште и чита или уписује у те фајлове. Уписивањем података клијент омогућава да информација буде доступна другима; читањем података клијент прима информације од других.

Слика 2.1. Типични клијент/сервер систем

Типични клијент/сервер систем

Дакле зашто је ово интересантно? Зато што је ово песма од дефиниције типичног фајл сервера. И свакако, спремиште је врста фајл сервера, али није то ваш уобичајен сој. Шта чини Субверзионо спремиште специјалним је да оно памти све измене икад уписане у њега: све измене сваког фајла, и чак измене самог стабла фолдера, као што је додавање, брисање, и преуређење фајлова у фолдера.

Када клијент чита податке из спремишта нормално посматра последњу верзију стабла фајлсистема. Али клијент такође има могућност да види претходно стање фајл система. На пример, клијент може тражити историјско питање као, шта је овај директоријум садржао прошлр среде? , или која је задња особа која је мењала овај фајл, и које су измене урађене? Ово су врсте питања која су срж сваког система контроле верзија: системи који су израђени да запамте и прате измене података у времену.