Брисање, померање и преименовање

Субверзија омогућава преименовање и померање фајлова и фолдера. Тако да има много улаза за преименовање у ТортоисеСВН субмени.

Слика 4.33. Експлореров контекст мени за верзионисане фајлове

Експлореров контекст мени за верзионисане фајлове


Брисање фајлова и фолдера

Користи ТортоисеСВНБриши да уклоните фајлове или фолдере из Субверзије.

Када ви ТортоисеСВНОбриши фајл или фолдер то одмах избацује из ваше радне копије исто као да је означено за брисање у спремишту са следећим урезивањем. Корени фолдер ставке приказује прекривну икону да је измењен. Све док не урежете измене можете вратити назад фајл користећи ТортоисеСВНВрати на предачком фојдеру.

Ако желите да обришете ставку из спремишта, али да је задржите локално каоневерзионисани фајл/фолдер, користите Приширени Контекст МениБриши (чувај локално). Треба да држите Shift тастер када десно кликнете на ставку у претраживачевом лист панелу (десни панел) да би га видели у проширеном контекст менију.

Ако се ставка обрише преко претраживача уместо коришћењем ТортоисеСВН контекст менија дијалог урезивања приказује ту ставку као недостајућу и такође вам дозвољава да је уклоните из контроле верзија пре урезивања. Међутим, ако ускладите вашу радну копију Субверзија ће обележити недостајућу ставку и заменити је задњом верзијом из спремишта. Ако вам је потребно да обришете верзионисани фајл увек користите ТортоисеСВНОбриши тако да Субверзија не мора да погађа шта ви заиста желите.

Враћање избрисаних фајлова и фолдера

Ако сте обрисали фајл или фолдер и већ сте урезали ту операцију брисања онда нормално ТортоисеСВНВрати не може уопште то да врати. Али фајл или фолдер није изгубљен потпуно. Ако знате ревизију фајла или фолдера узмите обрисане (ако не, користите дневник дијалог да их нађете) отворите претраживач спремишта и пребаците на ту ревизију. Затим изаберите фајл или фолдер које сте обрисали, десни клик и изаберите Контекст МениКопирај у... као циљ за ту операцију копирања изаберите путању у вашој радној копији.

Померање фајлова и фолдера

Ако желите да урадите једноставно на-месту преименовање фајла или фолдера, користите Контекст МениПреименуј... Унесите ново име за ставку и урадите.

Ако желите да померите фајлове около унутар ваше радне копије, можда у различит суб-фолдер, користите десни миш вуци-и-баци ручицу:

  1. избор фајлова или фолдера које желите да померите

  2. десно повлачити њих у нову локацију унутар радне копије.

  3. отпустите десно дугме миша

  4. у попап менију изаберите Контекст МениСВН Помери верзионисани фајл овде

урезивање предачког фолдера

Како су преименовање и померање дати као брисање праћено додавањем морате урезати предачки фолдер преименованих/померених фајлова тако да обрисани део преименовања/померања ће се приказати у дијалогу урезивања. Ако не урежете уклоњени део преименуј/помери, он ће остати иза у спремишту и када ваш сарадник усклади стари фајл неће бити уклоњен. тј. он ће имати обе стару и нову копију.

Ви морате урезати преименовање фолдера пре измена било ког фајла у фолдеру, другачије ваша радна копија ће стварни бити забрљана.

Други начин за померање или копирање фајлова је коришћење копирај/сеци Виндоуз команде. Изаберите фајлове које желите да копирате, десни клик и изаберите Контекст мениКопирај из контекст менија претраживача. Затим потражите циљни фолдер, десни клик и изаберите Тортоисе СВННалепи. За померање фајлова, изаберите Контекст мениИсеци уместо Контекст мениКопирај.

Можете такође користити претраживач спремишта да померате ставке наоколо. Прочитајте одељак под именом „Претраживач спремишта“ да нађете више детаља.

Немојте да СВН помера екстернале

Ви не треба да користите ТортоисеСВН Помери или Преименуј команде на именицима који су креирани коришћењем svn:externals. Ова акција ће проузроковати да се спољашња ставка обрише из свог предачког спремишта, вероватно унесретивши много других људи. Ако треба да померите спољашњи фолдер треба користити обично померање из шкољке, затим подесите svn:externals особине предачког фолдера извора и одредишта.

Рад са конфликтом величине слова у имену фајла

Ако спремиште већ садржи два фајла са истим именом који се разликују само у величини слова (нпр. TEST.TXT и test.txt), ви нећете моћи да ускладите или преузмете предачки фолдер на Виндоуз клијенту. Пошто Субверзија подржава фајлимена зависна од величине слова, Виндоуз то не ради.

Ово се понекад дешава када два човека урезују, из посебних радних копија, фајлове за које се деси да имају иста имена, али са разликом у величини слова. То се такође дешава када су фајлови урезани из система са фајлсистемом који разликује величину слова као Линукс.

У том случају морате одлучити који од њих желите да задржите и обришете (или преименујете) други из спремишта.

Предупредити два фајла са истим имено

Постоји сервер закачива скрипта доступна на: https://svn.apache.org/repos/asf/subversion/trunk/contrib/hook-scripts/ који ће предупредити проверу који резултати су у конфликту.

Исправка преименовања фајлова

Понекад ваш пријатељски ИДЕ ће преименовати фајлове за вас као део прављења примера, и свакако то не каже Субверзији. Ако покушате да урежете своје измене Субверзија ће видети стара фајлимена као недостајућа и нова као неверзионисане фајлове. Можете само проверити ново фајлиме да додате али тада губите слику историје пошто Субверзија незна фајлове на које се односи.

Бољи начин је да се нотира Субверзија да су ове измене у ствари преименовања и можете то урадити у оквиру Урежи и Провери Модификацију дијалог. Једноставно изаберите старо име (недостаје) и ново име (неверзионисано) и користите Контекст МениПоправи Помери да упарите два фајла као преименовање.

Брисање неверзионисаних фајлова

Обично подешавате листу занемаривања тако да су сви генерисани фајлви занемарени у Субверзији. Али шта ако желите да очистите све занемарене ставке да би израдили чисту градњу? Обично то подешавате у мејкфајлу али ако дебагујете мејкфајл или мењањем система изградње корисно је да се има начин чишћења платформе.

ТортоисеСВН омогућава управо такву опцију коришћењем Проширени Контекст МениБриши неверзионисане ставке.... Држите Shift док десно кликнете на фолдер у панелу листе претраживача (десни панел) да би видели ово у проширеном контекст менију. Ово ће произвести дијалог који листа све неверзионисане фајлове било где у вашој радној копији. Можете затим изабрати ставке за уклањање.

Када се те ставке обришу корпа за отпатке се користи тако да ако направите грешку и обришете фајл који треба да буде верзионисан још увек га можете повратити.