Занемаривање фајлова и фолдера

Слика 4.32. Експлореров контекст мени за неверзионисане фајлве

Експлореров контекст мени за неверзионисане фајлве


У већини пројеката ви имате фајлове и фолдере који нису субјекат контроле верзија. Они могу укључивати фајлове креиране компајлером, *.obj, *.lst, можда излазни фолдер коришћен за смештање извршних фајлова. Кадагод урезујете измене, ТортоисеСВН приказује ваше неверзионисане фајлове који попуњавају листу у дијалогу урезивања. Свакако да можете искључити ово приказивање, али тада можете заборавити да додате нове фајлове изворног кода.

Најбољи начин да се избегну ови проблеми је да се развојни фајлови додају листи занемарених у пројекту. На тај начин они се никад не приказују у дијалогу урезивања, а прави неверзионисани фајлови изѕворног кода су још увек означени.

Ако урадите десни клик на појединачни неверзионисани фајл, и изаберете команду ТортоисеСВНДодај на листу занемаривања из контекст менија, субмени се појављује дозвољавајући да изаберете баш тај фајл, или све фајлове са истом екстензијим. Оба субменија такође имају (рекурзивно) еквивалент. Ако изаберете више фајлова нема субменија и можете само да додате те специфичне фајлове/фолдере.

Ако изаберете (rрекурзивно) верзију занемаривања контекст менија, ставка ће бити занемарена не само за изабране фолдере већ и све субфолдере такође.Међутим ово захтева СВН клијент верзију 1.8 или вишу.

Ако желите да уклоните једну или више ставки из листе занемарених, десни клик на те ставке и изаберите ТортоисеСВНУклони са Листе Занемарених Можете такође приступити фолдеру svn:ignore особина директно. То вам омогућава да специфицирате много општији модел користећи глобирање имена фајлова, описано у следећем параграфу. Прочитајте одељак под именом „Подешавање пројекта“ за више информација о подешавању особина директно. Молим вас будите пажљиви јер сваки модел занемаривања мора да буде смештен у посебној линији. Одвајање размаком не ради.

Глобална листа занемаривања

Други нчин да се занемаре фајлови је да се додају у глобалну листу занемаривања. Велика разлика овде је да је глобална листа занемаривања је клијентска особина. Примењује се на све Субверзионе пројекте, али на само на клијентовом ПЦ. Генерално је боље да се користи svn:ignore особина када је могуће јер може бити примењена на специфичну област пројекта, и то ради за сваког ко преузме пројекат. Прочитајте одељак под именом „Генерално подешавање“ за више информација.

Занемаривање верзионисаних ставки

Верзионисани фајлови и именици не могу бити никад занемарени - то је особина Субверзије. Ако верзионишете фајл грешком прочитајте одељак под именом „Занемаривање фајлова који су већ верзионисани.“ за инструкције како да га одверзионишете.

Хватање модела у листи занемаривања

Субверзиони модел занемаривања користи глобалисање имена фајлова као технику оригинално корићену у Униксу да се специфицирају фајлови користећи мета-карактере као џокере. Следећи карактери имају специјална значења:

*

Чини сличним сваки стринг карактера, укључујући празан стринг (без карактера).

?

Хватање било ког појединог карактера.

[...]

Чини сличним било који карактер затворен у средњој загради. У оквиру заграда, пар карактера одвојених са - чине сличним сваки карактер лексички између та два. На пример [AGm-p] чини сличним сваки од A, G, m, n, o or p.

Модел спаривања зависи од величине слова, што може узроковати проблем на Виндоузу. Можете фосирати независност од величине слова на тежи начин спаривањем карактера, тј. занемаривањем *.tmp безо бзира од величине слова, можете користити модел *.[Tt][Mm][Pp].

Ако желите званичну дефиницију глобалисања наћићете је у ИЕЕЕ спецификацијама за командни језик шкољке Pattern Matching Notation.

Нема Путања у Глобалној Листи Занемаривања

Не птреба да укључите информацију путање у вашем моделу. Тражење модела намерава да буде коришћено према пуним именима фајла и фолдера. Ако желите да занемарите све ЦВС фолдере, само додајте ЦВСу листу занемаривања. Нема потребе да се специфицира ЦВС */ЦВС како сте радили у ранијим верзијама. Ако желите да занемарите све тмп фолдере када они постоје у прог фолдеру али не у оквору доц фолдера треба да користите svn:ignore особину уместотога. Нема поузданог начина да се ово постигне користећи модел занемаривања.