ТортоисеСВН особине

Шта чини ТортоисеСВН тако добрим Субверзионим клијентом? Овде је кратка листа особина.

Интеграција шкољке

ТортоисеСВН се безшавно интегрише у Виндоуз шкољку (тј. претраживач). Ово значи да можете наставити рад са алатом са којим сте већ фамилијарни. Ви не морате да улазите у другачију апликацију сваки пут када су вам потребне функције из контроле верзија!

И нисте чак ни обавезни да користите Виндоуз Експлорер. ТортоисеСВНов контекст мени ради у многим другим фајл менаџерима, и у Фајл/Отвори дијалогу који је заједнички за већину стандардних Виндоуз апликација. Ви треба, међутим, имати на уму да ТортоисеСВН намерно развијен као проширење за Виндоуз Експлорер. Због тога је могуће да у другим апликацијама интеграција није комплетна и нпр. иконе за прекривање можда неће бити приказане.

Иконе прекривачи

Статус сваког верзионисаног фајла и фолдера означен је прекривањем иконом. На тај начин можете видети статус ваше радне копије.

Графички кориснички интерфејс

Кадалистате измене фајла или фолдера можете кликнути на ревизију да видите коментаре за то урезивање. Такође можете видети листу измењених фајлова - само двоструко кликните на фајл да видите тачно шта је промењено.

Дијалог урезивања листа све ставке које ће бити укључене у урезивању,и свака ствка има чекбокс тако да можете изабрати ставке које желите да укључите. Неверзионисани фајлови могу такође бити излистани, услучају да заборавите да додате тајнови фајл.

Лак приступ Субверзионим командама.

Све Субверзионе команде су доступне из експлореровог контекстног менија. ТортоисеСВН додаје свој субмени онде.

Како је ТортоисеСВН Субверзиони клијент, ми бисмо волели да прикажемо неке особине саме Субверзије:

Верзионисање фолдера

ЦВС прати само историју индивидуалних фајлова, док Субверзија имплементиравиртуални верзионисани фајлсистем који бележи промене целог стабла фолдера прековремено. Фајлови и именици су верзионисани. Као резилтат, постоје на клијент-страни премести и копирај команде које раде на фајловима и именицима.

Атомско урезивање

Урезивање или иде у спремиште комплетно, или ништа. Ово омогућава програмерима да направе и урежу измене као логичке делове.

Верзионисани метаподаци

Сваки фајл и фолдер има додат невидљиви скуп особина. Ви можете смислити и сместити било који кључ/вредност пар који желите. Особине се верзионишу прековремено, управо као садржаји фајла.

Избор мрежних слојева

Субверзија има апстрактну идеју приступа спремишту, чинећи га лаким да људи инплементирај у нове мрежне механизме.Субверзиони напредни мрежни сервер је модул за Апач веб сервер, који говори варијанту ХТТП звану ВебДАВ/ДелтаВ. То даје Субверзији велику предност у стабилности и оператибилности, и омогућава разне кључне особине бесплатно: аутентикацију, ауторизацију, компресију, и претраживање спремишта, на пример. Мали, самостални Субверзиони сервер процес је такође доступан. Овај сервер говори уопбичајени протокол који може бити лако провучен кроз ссх.

Складно руковање подацима

Субверзија излаже фајл разлике користећи бинарни диференцијални алгоритам, који ради идентично на текст (људски читљивим) и бинарним (људски нечитљивим) фајловима. Оба типа фајлова су смештена једнако компримовани у спремишту, и разлике су пренете у оба смера кроз мрежу.

Ефикасно гранање и означавање

Цена гранања и означавања не треба да буде пропорционално величини пројекта. Субверзија ствара гране и ознаке једноставним копирањем пројекта, користећи механизам сличан чврстим линковима. Зато ове операције узимају веома мали, константан износ времена, и веома мали простор у спремишту.