Предговор

Садржај

Шта је ТортоисеСВН?
ТортоисеСВН особине
Лиценце
Развој
ТортоисеСВН историја
Захвалности
Водич за читање
Терминологија коришћена у овом документу

Контрола верзија је уметност управљања изменама информација.То је дуго био критичан алат за програмере, који типично троше своје време правећи мале измене софтвера затим враћају или проверавају те измене следећег дана. Замислимо тим програмера који раде истовремено - и можда чак симултано на врло сличним фајловима! - и ви можете видети зашто је потребан добар систем да управљање потенцијалним хаосом.

Шта је ТортоисеСВН?

ТортоисеСВН је бесплатан Виндоуз клијент отвореног кода за Apache™ Subversion® систем контроле верзија. Тако да ТортоисеСВН рукује фајловима и именицима у току времена. Фајлови су смештени у централно спремиште. Спремиште личи на обичан фајл сервер осим што памти сваку промену урађену на фајловима и именицима. Ово вам омогућава да вратите стару верзију својих фајлова и прегледате историју промена података и ко их је мењао. То је због чега многи људи мисле да је Субверзија и систем контроле верзија врста временске машине.

Неки системи контроле верзија су такође софтвер системи управљања конфигурацијом (СУК). Ови системи су специјално прилагођени да управљају стабла изворног кода, и имају многе особине специфичне за развој софтвера - као што је природно разумевање програмских језика, или снабдевање алатима за израду софтвера. Субверзија, међутим, није један од тих система; она је општи систем који се може користити да управља сваки скуп фајлова, обухватајући и изворни код.