Luku 3. TortoiseMergen käyttö

Sisällys

Näyttötilat
Katselmointi / Yhdistäminen
Paikkatiedoston käyttäminen
Buttons and Other Controls
Rivitilakuvakkeet
Yhdistäminen / Ristiriitojen muokkaus
Tiedostojen avaaminen
Katselmointi / Yhdistäminen
Paikkatiedoston käyttäminen
Asetukset
Pääasetussivu
Väriasetussivu

Näyttötilat

TortoiseMergessä on kolme päänäkymää: yhden, kahden ja kolmen paneelin näkymät. Yhden ja kahden paneelin näkymiä käytetään muutosten katseluun ja kolmen paneelin näkymää puolestaan ristiriitojen ratkaisemiseen.

Katselmointi / Yhdistäminen

Kuva 3.1. Yhden paneelin näkymä

Yhden paneelin näkymä

Kuva 3.2. Kahden paneelin näkymä

Kahden paneelin näkymä

Kahden paneelin näkymässä on joitain ominaisuuksia, joita ei ole tarjolla yhden paneelin näkymässä:

  • Muuttuneiden rivien sisäiset erot näytetään eri väreillä. Lisätyt merkkijonot näytetään vaaleammalla värillä, mutta niitä voi toki vaihtaa. Poistetut osat näytetään tummanruskealla pystysuuntaisella viivalla. Yllä oleva kuvakaappaus selventää asiaa.

  • Koodin uudelleen järjestely tarkoittaa yleensä runsaasti muutoksia tyhjemerkkeihin (välilyönti, tabulaattori, rivinvaihto) ilman todellista toiminnallista muutosta. Näin käy, jos esimerkiksi jaat pitkän rivin useisiin lyhyempiin tai tiivistät useita rivejä yhdeksi.

    Tällaiset muutokset merkitään valkoisella ympyräsymbolilla näkymien vasemmalla puolella. Jos näet tällaisen ympyrän, tiedät heti että koodin toiminnallisuus ei ole muuttunut eikä muutosta tarvitse tutkia tarkemmin.

  • Hand editing of the file in the right pane is possible in two-pane view. Such changes are marked with a pencil symbol. Hand editing of the file in the left pane is also possible, only when Enable Edit is pressed when the left pane is active.

Kun vertaat tai yhdistät kolmea tiedostoa, TortoiseMerge näyttää erot käyttäen kolmea paneelia. Tätä näkymää käytetään myös ristiriitojen ratkaisemiseen.

Kuva 3.3. Kolmen paneelin näkymä

Kolmen paneelin näkymä

Vasen paneeli näyttää erot tiedostojen Heidän ja Kanta välillä, kun taas oikea paneeli näyttää erot tiedostojen Minun ja Kanta välillä. Alapaneeli näyttää tiedostojen Kanta, Heidän ja Minun yhdistelmän, mahdollisten ristiriitojen kera.

Jos pidät hiiren kohdistinta paneelin otsikon päällä, työkaluvihje näyttää kunkin paneelin vertailuun käyttämät tiedostonimet.

Hand editing of the file in the left pane or right pane is also possible, only when Enable Edit is pressed when that pane is active.

Paikkatiedoston käyttäminen

Luettuaan paikkatiedoston TortoiseMerge avaa pienen ikkunan, jossa on lueteltu kaikki tiedostot, jotka muuttuvat paikkatiedoston seurauksena.

Kuva 3.4. Paikkatiedostolista

Paikkatiedostolista


Jos tiedostonimi näytetään mustana, voidaan paikka ottaa käyttöön ongelmitta. Toisin sanoen tiedosto ei ole vanhentunut suhteessa paikkaan. Jos tiedostonimi kuitenkin näytetään punaisena, paikkatiedostoa ei voida suoraan käyttää, koska tiedosto on jo muuttunut.

Paikkatiedostoikkunassa on kontekstivalikko, jonka avulla voit esikatsella paikan vaikutusta nykyiseen tiedostoon (käytä tallettamatta), käyttää paikan ja tallettaa muutokset valittuun tiedostoon, tai käyttää paikat ja tallettaa muutokset kaikkiin listan tiedostoihin. Kaksoisnapsautus käynnistää esikatselun.