Manuals

Peruskäsitteitä

Ennen kun sukellamme tiedostojen pariin, on hyvä saada yleiskuva siitä, miten Subversion toimii ja mitkä sen peruskäsitteet ovat.

Arkisto

Subversion käyttää keskitettyä tietokantaa, joka sisältää kaikki versioidut tiedostosi sekä niiden täydellisen muutoshistorian. Tietokantaa kutsutaan arkistoksi. Arkisto sijaitsee normaalisti tiedostopalvelimella, johon on myös asennettu Subversion-palvelinohjelma. Palvelinohjelma toimittaa pyynnöstä sisältöä Subversion-asiakkaille (kuten TortoiseSVN). Arkistosta kannattaa ottaa varmuuskopioita, koska se sisältää kantaversiot kaikista tiedostoistasi.

Työkopio

Täällä tehdään todellinen työ. Jokaisella kehittäjällä on tiedostoista oma työkopio (engl. working copy tai sandbox) omalla työasemallaan. Työkopioon voi noutaa viimeisimmän version arkistosta ja työskennellä sen parissa häiritsemättä muiden työtä. Kun muutokset ovat valmiit, ne voidaan toimittaa takaisin arkistoon.

Subversion-työkopio ei sisällä tiedostojen muutoshistoriaa; sen sijaan se säilyttää kopiota jokaisesta tiedostosta sellaisena, kuin se oli arkistossa ennen kuin sitä alettiin muuttamaan työkopiossa. Tämän ansiosta on helppoa tarkistaa työkopioon tehdyt muutokset.

Sinun on myös tiedettävä, mistä TortoiseSVN löytyy, koska käynnistysvalikossa ei ole paljoa nähtävää. Tämä siitä syystä, että TortoiseSVN on Windows-resurssienhallinnan laajennos. Käynnistä siis Resurssienhallinta ja avaa pudotusvalikko hiiren oikealla näppäimellä. Valikossa pitäisi olla muutamia uusia komentoja:

Kuva 1.1. TortoiseSVN-valikko versioimattomille kansioille

TortoiseSVN-valikko versioimattomille kansioille


TortoiseSVN homepage