Развој

И ТортоисеСВН и Субверзија су развијени од заједнице људи који раде на тим пројектима. Они долазе из разних земаља из целог света и удружују се да заједно направе изванредан програм.

ТортоисеСВН историја

У 2002 Тим Кемп је нашао да је Субверзија била јако добар систем контроле верзија, али је недостајао добар ГУИ клијент. Идеја за Субверзиони клијент као Виндоуз интегрисану шкољку инспирисана је сличним клијентом за ЦВС именом ТортоисеЦВС. Тим је проучавао изворни код ТортоисеЦВС и користио га као основу за ТортоисеСВН. Он је затим покренуо пројекат, регистровао домен tortoisesvn.org иставио изворни код онлајн.

У то време, Стефан Кинг је тражио добар и бесплатан систем контроле верзија и нашао Субверзију и изворни код за ТортоисеСВН. Пошто ТортоисеСВН још није био спреман за коришћење он се придружио пројекту и почео да програмира. Ускоро је преписао већину постојећег кода и почео да додаје команде и могућности, све до тачке где ништа од оригиналног кода није остало.

Што је Субверзија постајала стабилнија привлачила је све више корисника који су почели да користе ТортоисеСВН као Субверзиони клијент. Корисничка основа расте брзо (и још увек расте сваки дан). То је од кад је Лубе Онкен понудио да помогне са лепим иконама и логом за ТортоисеСВН. Он води бригу о вебсајту и управља са много превода.

Временом, други системи контроле верзија сви добијају свој Тортоисе клијент који проузрокује проблем са иконама прекривачима у Експлореру: број оваквих прекривача је ограничен и чак један Тортоисе клијент може лако да превазиђе ово ограничење.Тако, када Стефан Кинг имплементира ТортоисеОверлеје компоненте које допуштају свим Тортоисе клијентима да користе исте иконе прекриваче. Сада сви Тортоисе клијенти отвореног кода и чак неки не-Тортоисњ клијенти користе те дељене компоненте.

Захвалности

Тим Кемп

за покретање ТортоисеСВН пројекта

Стефан Кунг

за тежак рад да се ТортоисеСВН доведе до оног шта је сада, и његово вођство у пројекту

Лубе Онкен

за лепе иконе, лого, ловљење багова, превођење и управљањем преводима

Симон Ларџ

за одржавање документације

Стефан Фухрман

за кеш дневника и ревизиони граф

Књига Субверзија

за велики увод у Субверзију и поглавље 2 које смо копирали овде

Тигрис стил пројекат

за неке стилове које су преузете у ову документацију

Наши дописници

за закрпе, извештаје о баговима и нове идеје, и за помагање другима одговарањем на питања на нашој поштанској листи.

Наши донатори

за много часова уживања у музици коју су нам слали