Основни концепти

Пре него се заглавимо у раду са правим фајловима, важно је погледати како Субверзија ради и термине које користи.

Спремиште

Субверзија користи централну базу података која садржи све ваше вирзија-контролисане фајлове са њиховом комплетном историјом. База података је означена као спремиште. Спремиште нормално живина фајл серверу који извршаваСубверзиони програм који снабдева садржајем Субверзионе клијенте (као ТортоисеСВН) на захтев. Ако само сигурносно копирате једну ствар, сигурносно копирајте ваше спремиште као дефинитивну главну копију свихваших података.

Радна копија

Овде обављате прави посао. Сваки сарадник има сопствену радну копију, понекад познату као сендбокс на локалнопм ПЦ. Можете повући последњуверзију из спремишта, радити на њој локално без утицаја било кога, затим када сте задовољни изменама урадите урезивање назад у спремиште.

Субверзиона радна копија не садржи историју пројекта, али садржи копију фајлова како постоје у спремишту пре него сте почели да радите измене. Ово значи да је лако проверититачно шта сте изменили.

Такође треба да знате где наћи ТортоисеСВН зато што нема много да се види из Старт менија. Ово је зато што ТортоисеСВН проширење шкољке, тако пре свега, покреће Виндоуз претраживач. Десно кликни на фолдер у претраживачу и видећете нове улазе у контекст менију као:

Слика 1.1. ТортоисеСВН мени за неверзионисани фолдер

ТортоисеСВН мени за неверзионисани фолдер