Поглавље 3. Спремиште

Садржај

Креирање спремишта
Креирање спремишта клијентом командне линије
Креирање спремишта са ТортоисеСВН
Локални приступ спремишту
Приступање спремишту на мрежном дељеном простору
Изглед спремишта
Осигурање спремишта
Закачиве скрипте са серверске стране
Везе преузимања
Приступање Спремишту

Није битно који протокол користите да приступите спремишту, увек вам је потребно да креирате бар једно спремиште. Ово може бити урађено Субверзионом командном линијом или клијентом са ТортоисеСВН.

Ако још нисте креирали Субверзионо спремиште, време је да то урадите сада.

Креирање спремишта

Креирање спремишта клијентом командне линије

 1. Креирајте празан фолдер са именом СВН (нпр. Д:\СВН\), који се користи као корен за сва спремишта.

 2. Креирајте други фолдер МyНеwРепоситорy унутар Д:\СВН\.

 3. Отворен командну линију (или ДОС-бокс), замените у D:\SVN\ и откуцајте

  svnadmin create --fs-type fsfs MyNewRepository
       

Сада имате спремиште у Д:\СВН\МyНеwРепоситорy.

Креирање спремишта са ТортоисеСВН

Слика 3.1. ТортоисеСВН мени за неверзионисани фолдер

ТортоисеСВН мени за неверзионисани фолдер

 1. Отворите виндоуз претраживач

 2. Креирајте нови фолдер и назовите га нпр. СВНРепоситорy

 3. Десни клик на ново креирани фолдер и изаберите ТортоисеСВНКреирајте спремиште овде....

  Спремиште ће бити креирано унутар новог фолдера. Немојте уређивати те фајлове сами!!!. Ако добијете било какву грешку осигурајте да фолдер буде празан и није заштићен од уписивања.

  Такође ћете бити питани где желите да креирате именичку структуру унутар спремишта. Погледајте опције о положају у одељак под именом „Изглед спремишта“.

  ТортоисеСВН ће подесити жељену икону фолдера када креира спремиште тако да можете много лакше идентификовати локално спремиште. Ако креирате спремиште користећи официјални клијент командне линије ова икона фолдера неће бити означена.

Савет

Такође препоручујемо да не користите file:// приступ уопште, осим за сврху локалног тестирања. Користећи сервер је много сигурније и поузданије за све осим коришћења појединачног-развоја.

Локални приступ спремишту

Да се приступи локалном спремишту потрбна је путања до тог фолдера. Сетимо се да Субверзија очекује све путање спремишта у облику file:///C:/SVNRepository/. Запазимо коришћење правих косих црта у целој путањи.

Да би се приступило спремишту на мрежном дељењу и можете користити или мапирање драјва, или користити УНЦ путању. За УНЦ путање облик је file://ServerName/path/to/repos/. Приметимо да овде имамо 2 водеће косе црте.

Пре СВН 1.2, УНЦ путање су биле дате у чуднијем облику file:///\ServerName/path/to/repos. Овај облик се још подржава, али се не препоручује.

Приступање спремишту на мрежном дељеном простору

Такође, теоријски је могуће ставити ФСФС спремиште на мрежну поделу и имати вишеструки кориснички приступ користећи file:// протокол, ово се сигурно не препоручује. У ствари треба да строго обесхрабримо то, и да не подржавамо такво коришћење због многих разлога:

 • Најпре дајете сваком кориснику директно право уписа у спремиште, тако да било који корисник може случајно обрисати цело спремиште или га учинити некорисним на неки други начин.

 • Друго, неће сви протоколи за мрежни дељени простор подржаватизакључавање које захтева Субверзија, тако да можете наћи ваше спремиште покварено. То се не мора десити одмах, али једног дана два корисника могу покушати да приступе спремишту у исто време.

 • Треће, фајл дозволе могу бити тако подешене. Можете отићи на природни Виндоуз дељени простор, али САМБА је посебно тешка.

 • Ако једна особа инсталира нову верзију клијента која догради формат спремишта сви остали неће бити способни да приступе спремишту док такође не дограде нову верзију клијента.

file:// приступ је планиран за локални, само један-корисник приступ, партикуларно тестирање и дебаговање. Када желите дељење спремишта ви стварно треба да подесите одговарајући сервер, и то није скоро тако тешко како се може помислити. Прочитајте одељак под именом „Приступање Спремишту“ за водич како изабрати и подесити сервер.

Изглед спремишта

Пре него увезете ваше податке у спремиште морате најпре размислити како желите да организујете податке. Ако користите неки од препоручених иугледа касније ће вам бити лакше.

Постоје неки стандардни, препоручљиви начини организовања спремишта. Већина људи креира дебло фолдер да чува главну линију развоја, гране фолдер да чува копије грана, и ознаке фолдер да држи копије ознака. Ако спремиште садржи само један пројекат, тада људи често креирају вршни фолдер:

/trunk
/branches
/tags
  

Пошто се овај положај тако често користи, када креирате ново спремиште користећи ТортоисеСВН, такође ће вам понудити да креира именичку структуру за вас.

Ако спремиште садржи више пројеката, људи чест индексирају њхов изглед гранама:

/trunk/paint
/trunk/calc
/branches/paint
/branches/calc
/tags/paint
/tags/calc
  

...или пројектом:

/paint/trunk
/paint/branches
/paint/tags
/calc/trunk
/calc/branches
/calc/tags
  

Индексирање помоћу пројеката је осетљив на то да ли су пројекти блиско упоредиви и да ли се сваки може индивидуално преузети. За упоредиве пројекте где можете преузетии све пројекте ођедном, или где су сви пројекти везани заједно у један дистрибуциони пакет, често је боље индексирање грана. У овом случају вам је потребно једно дебло за преузимање и повезаност између суб-пројеката је много лакше видљива.

Ако усвојимо вршни ниво /дебло /ознаке /гране приступ, није ништа рећи да имате копирати цело дебло за сваку грану и ознаку, и у неки пут ова структура нуди највећу флексибилност.

За пројекте који нису повезани можете више волети да користите одвојена спремишта. Када урезујете измене, ревизиони број целог спремишта се мења, не ревизиони број пројекта. Ако имате 2 независна пројекта дељење спремишта може значити велике празнине у ревизионим бројевима. Субверзија и ТортоисеСВН пројекти се појављују на истим адресама домаћина, али су сасвим независна спремишта омогућавајући независан развој и нема кофузије око развојних бројева.

Свакако, слободни сте да занемарите овај заједнички изглед. Можете креирати било коју врсту варијација, што год ради боље за ваш тим. Сетите се да што год изаберете то није стално урезивање. Ви можете реорганизовати ваше спремиште било када. Пошто су гране и ознаке прави именици ТортоисеСВН их може померати и преименовати кад год желите.

Пребацивање са једног изгледа на други је тек ствар емитовања серије померања са серверске стране; Ако не волите начин на који су ствари организоване у спремишту, мало жонглирајте околним именицима.

Тако, ако нисте већ креирали структуру основног фолдера унутар вашег спремишта треба то да урадите сада. Постоје два начина да се то постигне. Ако једноставно желите да креирате /дебло /ознаке /гране структуру можете користити претраживач спремишта да креирате та три фолдера (у три посебна урезивања). Ако желите да креирате дубљу хијерархију тада је то слично најпре креирању структуре фолдера на диску и њен увоз при јединственом урезивању као ово:

 1. креирајте празан фолдер на вашем чврстом диску

 2. креирајте жељени вршни-ниво фолдер структуру унутар тог фолдера - немојте стављати ниједан фајл још!

 3. увеите ову структуру у спремиште преко десни клик на фолдер који садржи ову структуру фолдера и избором ТортоисеСВНУвези... У импорт дијалогу унесите УРЛ вашег спремишта и кликните ОК. Ово ће увести ваш привремени фолдер у корен спремишта да креира основни изглед спремишта.

Приметимо да име фолдера који сте увезли не појављује се у спремишту, само његов садржај. На пример, направите следећу структуру фолдера:

C:\Temp\New\trunk
C:\Temp\New\branches
C:\Temp\New\tags
   

Увезите C:\Temp\Newу корен спремишта, који ће тада изгледати овако:

/trunk
/branches
/tags