Manuals

Aluksi

Sisällys

Mikä TortoiseSVN on?
TortoiseSVN: ominaisuudet
Lisenssi
Ohjelmakehitys
TortoiseSVN: historia
Kiitokset
Ohje lukemiseen
Käytetyt termit

Versionhallinta on informaation muutosten hallinnan taidetta. Se on pitkään ollut kriittinen työkalu ohjelmoijille, jotka tyypillisesti viettävät aikansa tehden pieniä muutoksia ohjelmiin ja sitten peruen tai tarkastaen joitakin noista muutoksista seuraavana päivänä. Kuvittele ryhmä tällaisia kehittäjiä työskentelemässä yhtä aikaa - ehkäpä jopa samojen tiedostojen parissa - ja näet, miksi tarvitaan hyvä järjestelmä hallitsemaan potentiaalista kaaosta.

Mikä TortoiseSVN on?

TortoiseSVN on ilmainen, avoimeen lähdekoodiin perustuva Windows-käyttöliittymä Apache™ Subversion®-versionhallintaan. TortoiseSVN pitää kirjaa tiedostoihin ja hakemistoihin ajan mittaan tehdyistä muutoksista. Tiedostot talletetaan keskitettyyn arkistoon. Arkisto muistuttaa tavallista tiedostopalvelinta, mutta kykenee lisäksi muistamaan kaikki tiedostoihin ja hakemistoihin ajan mittaan tehdyt muutokset. Tämän ansiosta voit palauttaa vanhoja versioita tiedostoistasi ja tutkia, miten, milloin ja kenen toimesta ne ovat muuttuneet. Subversionia (ja versionhallintajärjestelmiä yleensä) voikin pitää eräänlaisena tiedostojärjestelmien aikakoneena.

Jotkut versionhallintajärjestelmät ovat myös lähdekoodin konfigurointijärjestelmiä (software configuration management, SCM). Tällaiset järjestelmät on erityisesti räätälöity lähdekoodipuiden hallintaan, ja niillä on monia ohjelmistonkehitykseen liittyviä erityisominaisuuksia (esim. tuki ohjelmointikielten syntaksille tai työkaluja ohjelmistojen rakentamiseen). Subversion ei kuitenkaan ole tällainen: se on yleinen järjestelmä, jota voidaan käyttää minkä tahansa tiedostokokoelman hallintaan (mukaan lukien lähdekooditiedostot).

TortoiseSVN homepage