Увоз података у спремиште

Увези

Ако увозите у постојеће спремиште које већ садржи неке пројекте, тада би требало да су већ одређене структуре спремишта. Ако увозите податке у ново спремиште вреди потрошити време на размишљању о томе како би га требало организовати. Прочитајте одељак под именом „Изглед спремишта“ за даље савете.

Ово поглавље описује Субверзионе команде увоза, које су направљене за увоз хијерархију фолдера у спремиште у једном цугу. Такође завршава посао, има више скраћеница:

 • Нема начина да се изаберу фајлови и именици за укључивање поред коришћења глобалног подешавања занемаривања.

 • Увезени фолдер не постаје радна копија. Имате да урадите преузимање да копирате фајлове назад са сервера.

 • Лако је увести у лош ниво фолдера у спремишту.

Из тог разлога препоручујемо да уопште не користите команду увоза већ да радије пратите двостепени метод описан у одељак под именом „Увоз на место“, осим ако не примените једноставан корак креирања иницијалне /trunk /tags /branches структуре у вашем спремишту. Откако сте овде, ово је како основни увоз ради...

Пре него што увезете ваш пројекат у спремиште потребно је да:

 1. Избаците све фајлове који нису потребни за градњу пројекта (привремени фајлови, које генерише компајлер нпр. *.обј, компајлиране бинарије, ...)

 2. Организујте фајлове у фолдере и подфолдере. Такође је могуће преименовање/померање фајлова касније јако је препоручљиво да добијете праву структуру пројекта пре увоза!

Сада изаберите фолдер вршног нивоа ваше структуре фолдера пројекта у виндоуз експлореру и десни клик да се отвори контекстни мени. Изабеите команду ТортоисеСВНУвоз... која доноси дијалог бокс:

У овом дијалогу можете унети УРЛ локације спремишта где желите да увезете ваш пројекат. Веома је важно да се локални фолдер у који увозите не појављује у спремишту, само његов садржај. На пример ако имате структуру:

C:\Projects\Widget\source
C:\Projects\Widget\doc
C:\Projects\Widget\images
   

и увезетеC:\Projects\Widgetу http://mydomain.com/svn/trunk можете бити изненађенида ваши директоријуми иду право у trunk пре него у Widget поддиректоријум. Потребно је да одредите поддиректоријум као део УРЛ, http://mydomain.com/svn/trunk/Widget-X. Приметимо да увозна команда аутоматски прави поддиректорије у спремишту ако не постоји.

Увозна порука се користи као порука дневника.

Подразумевано, фајлови и именици који хватају глобално-занемарив модел нису увезени. Да се премости овакво понашање можете користити Укључити занемарене фајлове чекбокс. Консултујте одељак под именом „Генерално подешавање“ за више информација о подешавању глобалног модела избегавања.

Ћим притиснете ОК ТортоисеСВН увози комплетно стабло фолдера укључујући све фајлове у спремиште. Пројекат је сада сметен у спремиште под контролом верзија. Молим вас приметите то да фолдер који сте увезли НИЈЕ под контролом верзија! Да добијете верзијом контролисану радну копију потребно је да урадите Преузимање верзије коју сте управо увезли. Или да прочитате како увести фолдер на место.

Увоз на место

Узмимо да већ имате спремиште и желите да додате нову структуру фолдера у њега, само пратите ове кораке:

 1. Користите претраживач спремишта да креирате нови фолдер пројеката директно у спремишту. Ако користите један од стандардних распореда ви ћете вероватно желети да креирате то као подфолдер дебла пре него корена спремишта. Претраживач спремишта приказује структуру спремишта управо као Виндоус експлорер, тако да можете видети како су ствари организоване.

 2. Преузимање новог фолдера преко врха фолдера који желите да увезете. Добићете упозорење да локални фолдер није празан. Занемарити упозорење. Сада имате верзионисани фодер вршног нивоа са неверзионисаним садржајем.

 3. Користите ТортоисеСВНДодај... на овај верзионисани фолдер да додате део или цео садржај. Можете додати и избацити фајлове, поставити свн:занемари особине фолдера и урадити друге измене које су вам потребне.

 4. Урежите фолдер вршног нивоа, и имате ново верзионисано стабло и локалну радну копију, креирану од постојећег фолдера.

Специјални фајлови

Понекад вам је потребно да имате фајл под контролом верзија који садржи податке специфичне за корисника. То значи да имате фајл који сваки програмер/корисник жели да мења да прати његово/њено локално подешавање. Али верзионисање таквог фајла је тешко јер сваки корисник жели да уреже његове/њене измене сваки пут у спремиште.

У таквим случајевима сугерирамо да се користи шаблон фајлови. Креирајте фајл који садржи све податке који су потребни програмерима, додајте тај фајл у контролу верзија и пустите да програмери провере овај фајл. Затим, сваки програмер је направио копију тог фајла и преименовао ту копију. После тога измене копија нису више проблем.

Као један пример, можете погледати у ТортоисеСВН скрипту градње. Фајл се зове default.build.user који не постоји у спремишту. Само фајл default.build.user.tmpl. default.build.user.tmpl је шаблон фајл који сваки програмер трба да креира његову копију и да преименује тај фајл у default.build.user. Унутар фајла додали смо коментаре тако да корисник може да види које линије треба да уреди и измени у складу са локалним подешавањем да изврши свој посао.

Тако да не бисмо узнемиравали кориснике такође смо додали фајл default.build.user у листу занемаривања предачког фолдера, тј. подесили смо Субверзиону особину svn:ignore да укључи то име фајла. На тај начин неће га приказивати неверзионисаним у било ком урезивању.