Manuals

Predgovor

Sadržaj

Šta je TortoiseSVN?
TortoiseSVN osobine
Licence
Razvoj
TortoiseSVN istorija
Zahvalnosti
Vodič za čitanje
Terminologija korišćena u ovom dokumentu

Kontrola verzija je umetnost upravljanja izmenama informacija.To je dugo bio kritičan alat za programere, koji tipično troše svoje vreme praveći male izmene softvera zatim vraćaju ili proveravaju te izmene sledećeg dana. Zamislimo tim programera koji rade istovremeno - i možda čak simultano na vrlo sličnim fajlovima! - i vi možete videti zašto je potreban dobar sistem da upravljanje potencijalnim haosom.

Šta je TortoiseSVN?

TortoiseSVN je besplatan Vindouz klijent otvorenog koda za Apache™ Subversion® sistem kontrole verzija. Tako da TortoiseSVN rukuje fajlovima i imenicima u toku vremena. Fajlovi su smešteni u centralno spremište. Spremište liči na običan fajl server osim što pamti svaku promenu urađenu na fajlovima i imenicima. Ovo vam omogućava da vratite staru verziju svojih fajlova i pregledate istoriju promena podataka i ko ih je menjao. To je zbog čega mnogi ljudi misle da je Subverzija i sistem kontrole verzija vrsta vremenske mašine.

Neki sistemi kontrole verzija su takođe softver sistemi upravljanja konfiguracijom (SUK). Ovi sistemi su specijalno prilagođeni da upravljaju stabla izvornog koda, i imaju mnoge osobine specifične za razvoj softvera - kao što je prirodno razumevanje programskih jezika, ili snabdevanje alatima za izradu softvera. Subverzija, međutim, nije jedan od tih sistema; ona je opšti sistem koji se može koristiti da upravlja svaki skup fajlova, obuhvatajući i izvorni kod.

TortoiseSVN homepage